CLUBBLAD

KI-AI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief van Karate en Kobujutsu vereniging Zanshin

 

December 2011

 

 

 

Click om verder te gaan!

 

 

 

Van de redactie:

Dit is de laatste nieuwsbrief van dit jaar.

Nieuwsbrief 1 en 2 zaten erg dicht op elkaar omdat er veel nieuws te melden was.

In principe willen we de nieuwsbrieven 1x per kwartaal uitbrengen. Andere informatie wordt dan apart van de nieuwsbrieven doorgestuurd.

We hebben veel gedaan in de afgelopen periode.

Leden zijn naar de dag van het karate geweest in Leersum.

We hebben zelf een stage georganiseerd en er zijn examens geweest.

Verder heeft Rene van Amersfoort een beginnersles Jodo gegeven (de Jodo is een stok van 1.28 meter) en heeft Wim van der Leur een les Kobujutsu gegeven na de examens.

We wensen iedereen alvast hele fijne kerstdagen en een gelukkig karate en kobujutsu jaar!

 

 

 

 

 

 

Groetjes van Pauline, Anke en Saveria

Wedstrijden, stages en evenementen:

Jeugd Vanen competitie Kata

Voor kinderen tot 16 jaar en tot 1e kyu organiseert de KBN wedstrijden in kata, waarbij punten worden verdient, zodat je vanen en uiteindelijk een bronzen, zilveren of gouden trofee  verdient. De wedstrijden zijn voor kinderen met weinig ervaring in het doen van wedstrijden.

Enkele van onze leden doen er al aan mee.

Wil je ook meedoen?  Vraag dan meer informatie aan Ronald.

 

Stages: Ervaringen van Leden

Karate stage zondag 13 November 2011, geschreven door Dylan(9 jaar) en Elmar(8 jaar) Sprong.

 

Op zondagochtend de 13e hebben wij mee gedaan aan de karate stage gegeven door Otto Bakker. Na de warming up die werd gegeven door onze eigen meester Ronald, gingen we beginnen.

In het begin vond Elmar het een beetje ingewikkeld, maar al snel vonden we het allebei heel erg leuk.

We hebben allemaal stukjes kata gedaan, om onze standen en b.v. ook ons evenwicht te verbeteren.

Tussen de oefeningen door, legde de meester uit wat de verschillen waren tussen de kata’s en bunkai (we hopen dat we dit goed schrijven). Het was leuk om eens van een andere meester les te krijgen.

Er waren best veel andere mensen in de groep, ook van andere verenigingen, dat was een grote verrassing. Jammer dat er niet zoveel kinderen van onze vereniging waren, de volgende keer moeten jullie ook komen.

Er was ook genoeg tijd om vragen te stellen, daar heeft Dylan heel veel gebruik van gemaakt…op het eind moest hij oefenen om 10 minuten stil te zijn.

De beste les van de ochtend was:

Bij karate moet je letten op jezelf, de sensei let wel op de anderen!!!

 

 

 

 

 

 

 



 Elmar in actie                                         Dylan stelt veel vragen                                

 

Stage sensei Otto Bakker, geschreven door Puck de Nooijer

 

Ik ben Puck, ik ben 10 jaar en ik train nu ongeveer 2 jaar bij Zanshin in Vlissingen. Op zondag 13 november was er een stage van Otto Bakker die werd georganiseerd door Zanshin Vlissingen. De stage vond plaats in sportzaal de Belt. Het was erg leuk om een keer les te krijgen van iemand anders en het was ook heel erg leerzaam. Ik heb er dan ook veel van geleerd. Er waren ook veel andere karateka’s van andere sportclubs. De eerste 2 uur waren vooral bedoeld voor de lagere banden tot en met blauwe band. De rest van de dag was bedoeld voor de hogere banden. Het was een hele leuke dag en ik hoop dat meester Bakker nog eens vaker les komt geven.

 

Groetjes Puck

 

 

 

 

 

 

 

De dag van het karate, geschreven door Laura Tjodikromo

Op zondag 9 oktober is een aantal van ons naar de dag van het karate gegaan. Het evenement vond plaats in Leersum, voor ons dus nog een eindje rijden. Deze dag bestond uit vier verschillende rondes waarbij we steeds één activiteit konden kiezen. Voor mij was dat erg moeilijk, omdat ik vaak meerdere dingen wilde kiezen per ronde. Ik heb toen gekozen waar ik het  meeste zin in had, en eerlijk gezegd volgde ik de anderen ook een beetje zodat ik nooit alleen was. De eerste ronde zijn we allemaal naar de les zelfverdediging gegaan, dat werd gegeven door Frank van den Nieuwendijk. Hier begonnen we met een goede warming- up, en daarna moesten we een partner zoeken. We leerden vooral een aantal klemmen en grepen, iets waar Julian en ik erg dol op zijn. We vonden dit dus een leuke les, maar ook omdat de leraar heel enthousiast was. Er werd ook gedacht aan de kleinere karateka’s, ik moest dus ook vooraan gaan staan. En normaal doe ik dat niet zo snel maar toen ik er eenmaal stond, vond ik het toch wel handig, omdat ik het goed kon volgen.

 

 

 

 

In de tweede ronde, hebben we partner oefeningen hebben, onder leiding van Rob Zwartjes. Dit vond ik de minst leuke les, want we deden steeds heel lang over dezelfde oefening. Dat is aan de ene kant wel goed, als je het goed wil trainen voor bijvoorbeeld een examen. Maar als het maar een eenmalige les is, wordt het snel saai. Ook vond ik het niet zo bijzonder indrukwekkend, vergeleken bij de vorige ronde.

 

 

 

Na de tweede ronde volgde er een pauze met een theater voorstelling Positief Coachen. Hierbij ging het over het zelfvertrouwen en het plezier van de leerling in karate. Ook werden ouders en leraren erop gewezen dat het niet alleen om winnen gaat, maar vooral om het plezier en zelfvertrouwen wat het kind ervan krijgt. En dat ouders en leraren hun kind niet moeten dwingen om iets te doen, maar hen juist moeten stimuleren en aanmoedigen. Ik vond het een interessante en vooral leerzame voorstelling, omdat je jezelf goed in de situatie kon plaatsen. Het ging natuurlijk over karate, maar het had net zo goed over een andere sport, school of gewoon over situaties die zich thuis afspelen kunnen gaan. De voorstelling was geschikt voor zowel de leerling als de leraar, terwijl ik had verwacht dat het meer voor de leraren bedoelt was. Na de voorstelling was ik erg gemotiveerd geraakt om verder te gaan met de volgende lessen, en ik was niet de enige. Julian had tijdens deze voorstelling zo veel motivatie gekregen, dat hij er op zijn andere sport helemaal voor ging (en voor karate natuurlijk ook nog). Wat verbazingwekkend tot goede resultaten leidde, aangezien hij daarvoor erg veel wedstrijden verloor en vanaf dat moment heel veel won.

 

In de derde ronde hadden we voor Ryu- Kyu Kobujitsu gekozen, gegeven door Wim van de Leur. Het was een leuke les, waarbij we afwisselend technieken trainden en oefeningen met een partner deden. Ik had hier niet zoveel moeite mee, omdat ik zelf ook op Kobujitsu zit. Het was leuk om te zien dat ik het sneller oppikte dan de rest. Maar dat mag ook wel, want ik doe het vaker. De les ging voor mijn gevoel erg snel, en dat zal dan ook wel betekend hebben dat ik er veel plezier in had.

                                                                   

 

                     Rechts op de foto zie je Laura in actie                     

 


                                                                                                                     

 

Pas in de vierde ronde splitste onze groep zich op. Een aantal ging naar kata training Jion onder leiding van Dimitra Limneos. En ik ging naar Kenpo Jutsu, gegeven door Huub Meijer en Bert Mollen. Daar begonnen we met het trainen van combinaties in kihon. Het was erg leuk, omdat het heel andere technieken had dan het karate. Daarna mochten we met een partner de oefeningen toepassen, en we leerden nog meer gemene dingen om iemand uit te schakelen. Ik vond het leuk omdat we veel klemmen leerden en omdat ik graag kennis maak met andere vechtsporten. Op den duur was de les bijna afgelopen, en wilde de leraar het toch nog even snel afmaken. Vanaf dat moment was het niet meer te volgen voor mij, ik bleef steeds bij het begin vastzitten en wist niet meer hoe ik verder moest. Dat vond ik wel jammer, maar ik kon toch niet alles van die dag onthouden.

 

Aan het eind van de dag zijn we nog gaan wokken, in een restaurant wat we onderweg tegenkwamen. Het eten was erg lekker.

 

Kortom, het was een hele leuke en vooral leerzame dag. Ik ben er nog steeds niet uit welke les ik het leukst vond, ik denk de eerste les en de laatste. De voorstelling vond ik ook erg leuk. Achteraf leek het me toch wel leuk om ook aan het Jion kata mee te doen, maar dan zou ik Kenpo Jutsu missen, en dat zou ik ook weer jammer vinden. Hopelijk is er volgend jaar weer een dag van het karate, zodat ik weer andere dingen kan kiezen.

Wedstrijden:

De Zeeuwse kampioenschappen worden komend jaar weer door Zanshin georganiseerd op zaterdag 21 april. We hopen dat iedereen deelneemt en dat we veel mensen bereid zullen vinden om mee te werken aan het goed verlopen van de wedstrijd.

Mensen die aan de wedstrijd willen meewerken, kunnen zich opgeven bij Ronald.

We hebben veel medewerkers nodig, dus kom allemaal helpen!

 

Examens:

 

Op 17 november 2011 waren er examens bij Zanshin.

12 jeugdleden deden examen en 10 leden van de volwassen groep.

Het was zoals altijd weer erg spannend, maar iedereen deed zijn uiterste best en iedereen heeft een volgende band of slip behaald!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agenda:

 

14 januari 2012, Bo stage Wim van der Leur

3 maart 2012, Bo stage Wim van der Leur

24 maart 2012, karatestage door Otto Bakker in Halsteren, convocatie zie bijlage.

25 maart 2012, 5e Tamashii open jeugd kampioenschap, wedstrijd, zie bijlage.

21 april 2012, Zeeuwse kampioenschappen karate

15 mei 2012, Kama stage Wim van der Leur

 

Leuke uitspraken van Ronald of Maarten

1: Bij Heian yondan: (aan het einde bij het pakken van een hoofd en op je knie trekken) Je

   pakt zo breed, het lijkt wel of je met een olifant vecht. Bij de bunkai: het is maar goed dat ik

   voor de bunkai die olifant niet heb uitgenodigd.

2: Dat is duidelijk een geval van OLVT (ook leuk voor thuis)

3: Hier passen we artikel 5 op toe (iets door de vingers zien)

4: Heb jij iets op je lever? Nee? Nu wel, mijn knie…

5: Ichi, Ni-San  en ik maak géén reclame voor Japanse auto’s (Nissan)

6: Bij kiba-dachi is het de bedoeling dat je op één Belgische knol zit of op 2 Friese paardjes.

 

7: Bij mawashi-geri gaat eerst je been omhoog, net zoals een hondje plast en dan volgt de rest.

 

8: Je pakt de  arm van je tegenstander met beide handen vast en schuift de arm als het ware

    net zoals een pizza de oven in.

9: Wie is er allemaal getikt???? (dit zegt hij altijd als we tikkertje doen) En als je dan ja zegt

   dan ben je getikt!!! (gek dus).

 

10: Hadden we al gegroet…!!!

 

11 :Bij kekomi moet je je been uitduwen, alsof hij over een sjoelbak glijdt!

 

12: Bij age-uke moet je weren en vechten: het is niet het raam openschuiven.

 

13: Uitspraak van Maarten en Ronald: yoko yoko tingeling!! (kobujutsu)

 

14: Maarten: Laat je wapen zien! (op de melodie van meneer Kaktus)

 

15: Na de ippon kumites moet je dreigen en geen microfoontje plaatsen.

 

16: Hard slaan is voor op stootzakken en klootzakken en sorry helpt niet

 

17: Kijk altijd goed waar je op schopt of slaat, je slaat ook niet tegen een gordijn als er

      mogelijk een muur achter staat. En als je het wel doet, bel me dan even dan kom ik kijken.

 

18: Nooit te dicht bij je tegenstander komen. Die kan zomaar een gevaarlijk steekwapen

      hebben als een mes of een schoenveter….en die zo bij je naar binnen steken!

 

19: Je moet je kont onder je lichaam houden en niet op vakantie sturen.

Reacties op de nieuwsbrief kunnen jullie sturen aan verheije @ zeelandnet . nl


Dojo-regels

De Dojo
De plaats waar karate beoefend wordt noem je de Dojo. Dojo betekent letterlijk: zaal van de weg.
In de Dojo is het tijdens de les stil. Er wordt alleen gepraat door de leraar of sensei. De leerlingen praten alleen op vraag van de sensei. De leerlingen of karateka's moeten op tijd aanwezig zijn, de sensei trouwens ook.  Als je te laat bent mag je pas mee gaan doen als de sensei dat zegt.

Als je de Dojo binnenkomt of verlaat moet je altijd groeten. Je mag de dojo alleen verlaten met toestemming van de sensei. In de Dojo worden geen schoenen gedragen, ook niet door toeschouwers.

 

De kleding
Een karate pak noem je een karate-gi of gi. De gi bestaat uit een witte jas en broek.

De gi moet altijd netjes zijn.

De gordelknoop is moeilijk..

De verzorging

Karateka’s hebben tijdens de les:

 

 

Het knopen van de band

Zoals je misschien gemerkt hebt is de band (obi) ongeveer 2,5 maal de omtrek van je middel. Dit is vanwege de speciale manier waarom de band wordt gedragen. Gebruik de volgende aanwijzingen om de band correct om je middel te knopen:

 

Vouw de band in tweëen met de uiteinden samen om het midden van je band te vinden. Plaats vervolgens het midden van de band op de buik net onder de navel.

Trek de band om je buik achter je rug.

 

Achter je rug, pak je nu de band aan je rechter kant en kruis deze onder de band die van je linker zijde komt. Trek beide uiteinden nu weer voor het midden je buik, zo dat het uiteinde dat nu aan je linkerzijde is onderlangs naar voren komt en het uiteinde aan je rechterzijde bovenlangs.

Zorg nu dat de band overal goed om je middel heen zit. De band mag niet gedraaid zitten en mag nergens kruisen.

Kruis nu het rechter uiteinde over het linker.

Duw nu het rechter uiteinde onder het linker uiteinde en het deel van de band dat al om je buik zat door omhoog.

Trek deze eerste knoop nu goed aan.

Pak nu het bovenste uiteinde van de band (nu ook aan de linker zijde) en buig het over het rechter uiteinde naar beneden.

Haal nu het rechter uiteinde onder het linker uiteinde door het gat (dat nu is ontstaan tussen de eerste knoop en het linker uiteinde) omhoog om de tweede knoop te maken.

Trek ook deze (tweede) knoop nu goed aan en zorg dat beide uiteinden even lang zijn.



Als de aanwijzingen goed gevolgd zijn en de knoop is dus goed gelegd, dan moet de (buitenste) knoop een pijlvorm hebben die met de punt naar rechts wijst en beide uiteinden zijn nu even lang.

 

Zitten en groeten
De sensei gaat als eerste zitten, daarna de leerlingen op volgorde van band. Het gaan zitten gebeurd volgens een vast ritueel.
Eerst plaats je de linkerknie op de grond, daarna de rechter. Vervolgens ga je op je voeten zitten. De handen leg je rustig op je dijbenen, je kijkt met gestrekte rug recht vooruit.
Bij het groeten plaats je de linkerhand in het midden op de grond, daarna de rechter (is het ZEN teken), het hoofd hou je voorover gebogen tussen beide handen. Blijf naar voren kijken! De houding duurt ongeveer drie tellen.
Het terugkeren in zit doe je in omgekeerde volgorde. Ook het recht gaan staan, doe je in omgekeerde volgorde van het gaan zitten, dus je rechterbeen eerst omhoog.