Nieuwsbrief van Karate en Kobujutsu vereniging Zanshin

September 2011

Inleiding:

De eerste nieuwsbrief voor Zanshin is bij deze een feit. Al eerder heeft Zanshin een clubblad cq nieuwsbrief gehad. De naam van het clubblad was toen de shimbun. Dit clubblad werd gevuld door Maarten van Bloois, maar dat blad heeft maar een jaar bestaan.

Wij hopen het wat langer vol te kunnen houden om een leuk blad voor jullie te vullen. We willen jullie wel vragen om leuke ideeŽn, stukjes over karate of bijvoorbeeld een werkstuk over karate dat je gemaakt hebt naar ons te sturen, zodat we elk kwartaal (of vaker) een leuk clubblad kunnen vullen met wetenswaardigheden over karate. Ook als je naar een wedstrijd of een stage bent geweest is het leuk om de andere leden te vertellen over je ervaringen.

Stukjes kun je insturen naar: verheije@zeelandnet.nl †

Je kunt ons ook aanspreken op een van de karate lessen. We hopen dat iedereen enthousiast is over ons initiatief.

De redactie: Pauline, Saveria en Anke

Wedstrijden, stages en evenementen

We willen in de nieuwsbrief een vast hoofdstuk opnemen over wedstrijden, stages en evenementen, zodat jullie steeds op de hoogte zijn van wat er op karate gebied te beleven valt. We hopen onze leden te kunnen inspireren om vaker naar wedstrijden en stages te gaan. Het is een verrijking van je karate en het zet Zanshin hopelijk iets meer op de kaart. Nu gaan steeds slechts enkelen van ons naar stages en wedstrijden. We hopen hiervoor meer mensen enthousiast te krijgen.

Stages:

Op 13 november organiseert Zanshin zelf een stage in sporthal de Belt in Oost-Souburg, voor alle karate scholen. Meestal zijn er weinig tot geen karate stages in Zeeland en we proberen door het zelf organiseren van een stage om dichter naar de leden toe te brengen. Meestal moeten wij vanuit Zeeland een flink eind reizen om aan stages en wedstrijden mee te kunnen doen. We hopen door een stage hier naar toe te brengen dat veel leden hier aan mee zullen doen!
Bij een stage leer je de stof zelden anders dan dat je eigen leraar die aanbiedt. Een andere leraar biedt het alleen op een andere manier aan. Voor velen is dit dan net het zetje in de goede richting dat veelal hard nodig is. Dat maakt het volgen van stages zo belangrijk.
De convocatie voor de stage vinden jullie aan het einde van de nieuwsbrief.
Kom allemaal!

De stage wordt gegeven door Otto Bakker van karateschool Tamashii in Halsteren. Hij is bereid om ons gedurende een hele dag meer te leren over kata's volgens Nakayama. In de ochtend stage worden Heian kata's behandeld en dit deel van de stage is toegankelijk voor alle karateka's. In het middagprogramma worden hogere kata's behandeld. Dit deel van de stage is alleen toegankelijk voor blauwe band en hoger.

Otto Bakker in actie

Hebben jullie leuke ideeŽn voor een wedstrijd, een stage of een evenement? Kom er dan mee naar de redactie en wij kunnen zien (samen met Ronald en Maarten) of dit te realiseren is. Wij wensen iedereen die deel gaat nemen alvast heel veel plezier bij de stage!

Zanshin Barbecue 2010
Dit jaar werd de barbecue voor alle volwassen leden bij mij thuis in de tuin gehouden. Na dagen van voorbereiden (tuin netjes maken, opruimen en schoonmaken, boodschappen doen etc.) was het dan 2 juli zover. We hadden echt enorm veel mazzel die dag, want het was geweldig mooi weer! Er kon gebarbecued worden op 3 barbecues en Pauline, Anke, Gigi en Saveria hadden de hele middag in de keuken gestaan om allerlei (pasta) salades, sausjes en groene lekkernijen te maken.
Als grappig thema hadden we Fukushima genomen. Dat begon met een groene sponscake, met groene marshmallowglazuur en groene, gele en witte roosjes (Fukushima cake), groene limoencider (met etiket Fukushima wijn) en groene reine claude siroop voor de kinderen (alcoholvrije Fukushima wijn).
Ook bij de barbecue zelf hadden we het groen thema doorgevoerd door groene pesto te maken, een groene salade, bowl van groene/ witte vruchten (druiven, kiwi, banaan in lychee) met groene limoen cider en wat kleurstof erdoor. Het was een bijna lichtgevend geheel, maar wel lekker! Verder hadden we rode en groene pasta salade, mex salade, couscous salade met tzaziki, kerry-knoflook saus en allerlei soorten vlees, vis en vegetarische gerechten.
Het was erg gezellig. Dat bleek wel uit het feit dat de laatste gast om 2:30 uur naar huis ging.......
Tegen die tijd zaten we gezellig om een vuurkorf en hadden we nog stokbrood en marshmallows boven het vuurtje geroosterd.

Volgend jaar willen we weer een grote clubbarbecue organiseren voor alle leden. IdeeŽn voor een geschikte locatie zijn welkom!, want de hele club (met hun familieleden) past niet in mijn tuin.

Groeten Pauline

de vechtkunst Karate (in een notendop)

Karate is ongeveer 600 jaar geleden op Okinawa en de Ryukyu eilanden ontstaan door het samenvoegen van het Chineese Quanfa en het Okinawaanse vuistvechten "Ti". Het kreeg daar de naam "tode" wat Chinese hand betekend. Op Okinawa ontstond het Shuri-te (in de stad Shuri, het Naha-te (in de stad Naha) en het Tomari-te (jawel, in de stad Tomari. Geheel zelfstandig is ook nog het Uechi ryu te noemen. Uit het Shurite is o.a. het shotokan en het wado karate ontstaan. Het Naha-te heet tegenwoordig Goju.

Het quanfa is in China ontstaan rond 500 na Christus. In deze tijd leefde er een Indische monnik, Bodhidharma Taichi of kortweg Daruma Taichi, die in het klooster van Shaolin-Zsu de boeddhistische leer Dhyana (later Zen genoemd in Japan) onderwees. Daruma (nog korter) was een Indische prins met oudere broers en dus geen kans maakte op troonopvolging. Veel van deze prinsen vochten jaren lang in het leger van hun vader en waren erg bedreven in gewapend en ongewapend vechten. Veelal, als zij deze periode overleefden, leefden zij verder als budistische monnik. Veel budistische monniken uit India reisden naar China om daar het budisme te verbreiden. In het Shaolin (kleine woud) klooster trof hij echter monniken aan die een dusdanig slechte conditie hadden dat zij de soms urenlange meditatie niet konden volhouden. Vanuit zijn krijgskunde ontwikkelde hij bewegingsvormen, die de monniken lichamelijk fit zouden houden. De eerste "kataís" waren geboren.(kataís staat tussen aanhalingstekens omdat dit een Japanse term is die "vorm" betekent). Later werd de beoefening hiervan uitgebreid zodat de toepassing van de geleerde technieken, met en zonder wapens, de monniken zou beschermen op hun verre reizen. Deze monniken werden bekend als de geweldigste vechters van China en vochten voor de keizer van China menige veldslag. Toen de monniken weigerden toe te treden tot de persoonlijke lijfwacht van de keizer, liet die keizer het klooster vernietigen. De overlevende monniken verspreiden zich daarna over China om aan de keizer te ontsnappen. Nadat later het Shaolin klooster weer werd herbouwd kwamen ook de gevechtskunsten hier weer terug. Dit alles verdeeld over een periode van ongeveer 300 jaar.

Hun manier van zelfverdediging werd Shaolin-Zsu tempelboksen of Kempo genoemd. Doordat Okinawa veel handel dreef en ook aan studenten uitwisseling deed met China zijn de Chinese gevechtskunsten op Okinawa terecht gekomen.
In 1507 verbood de Okinawaanse koning Choshin het dragen van wapens (messen, zwaarden, speren en pijl en boog). Zo kwam het ongewapende gevecht tot ontwikkeling. Toen de Japanners in 1609 het bestuur van Okinawa overnamen werd dit verbod uitgebreid.

Gichin Funakoshi werd in 1869 in Shuri Okinawa geboren. Omdat hij een zwak gestel had moest hij op elf-jarige leeftijd Shuri-te gaan beoefenen. Dit moesten veel zwakkere kinderen omdat was gebleken dat Shurite goed voor je lichamelijke ontwikkeling is. Toen in 1879 Okinawa en de Ryukyu eilanden een officiŽle provincie van Japan werden en de mannen daar dienstplicht kregen in het Japanse leger viel bij de dienstkeuringen de lichamelijk goed ontwikkelde tode beoefenaars op. Als gevolg hiervan kregen alle Japanse officieren op Okinawa tode training. Rond 1900 trokken een aantal tode meesters door Japan om hun krijgskunst daar onder de aandacht te krijgen. Onder hen was ook Gishin Funakoshi. Inmiddels was hij leraar op een basisschool geworden en ook tode expert. Omdat hij leraar was sprak hij Japans, wat anders is dan wat op Okinawa werd gesproken, en was hij goed op de hoogte van de Japanse zeden en gewoonten. Daarom werd juist hij gevraagd om in 1922 zijn kunsten te demonstreren aan de Japanse keizer. Hierdoor kreeg hij ook de kans om tode les te gaan geven op enkele Japanse universiteiten. Klein probleem was de naam van de vechtkunst. In het toen sterk nationalistische Japan kun je toch geen gevechtsdiscipline introduceren dat "China-hand" heet. De klank "to" heeft ook een ander Chinees teken wat op zijn beurt weer ook als kara "leeg" kan worden uitgelegd. (Kara-oke betekent leeg orkest). Neem dan het juiste kanji voor kara en je hebt kara-te "lege hand" en het probleem is uit de wereld. En om helemaal in het rijtje van gevechtskunsten te passen zet je er ook nog "do", de weg, achter. Nu heb je: de weg van de lege hand zoals er o.a. ook de weg van het zwaard is ken-do is. Wel was het zo dat alle tode beoefenaars met ťťn of meerdere "wapens" kon vechten zoals bo, sai, tonfa, nunchaku, surujin en kama. In Japan zagen ze deze wapens als boere werktuigen en de Japanners hadden dan ook zo goed als geen interesse in deze afdeling.

Juist door zijn eigen opleiding en zijn contacten met hoger geschoolden slaagde Funakoshi erin een goed georganiseerde en gedocumenteerde school op te zetten. Hierdoor wordt Gichin Funakoshi als de grondlegger van het moderne karate beschouwd. Funakoshi schreef ook gedichten. Hij gebruikte hiervoor het pseudoniem Sho-to. Sho-to betekent buigende pijnbomen. Hij koos deze naam geÔnspireerd door de buigzame pijnbomen die bij zijn verblijfplaats aan de kust de harde stormen konden weerstaan door mee te buigen en zodoende niet te breken. Op deze plaats bouwden zijn leerlingen een dojo voor hem waar hij zijn school ("kan" in het Japans) vestigde. Dit werd dan dus de "Sho-to kan" de school van Sho-to.


†† Karatedo geschreven in het Japans

Het woord KARATE betekent dus letterlijk lege (Kara) hand (Te). Karate is, net zoals de meeste vormen van zelfverdediging, bijzonder geschikt voor kinderen omdat ze alle spieren van het lichaam leren beheersen, zowel links als rechts. Ze leren op een leuke manier om hersens, geest en lichaam samen te laten werken. Bovendien leer je om je ademhaling goed te gebruiken en je krijgt van karate meer zelfvertrouwen.

Iedereen die begint met karate krijgt de witte band. Door aan examens mee te doen, kan er een hogere graad (Kyu) worden behaald. De meest gebruikelijke volgorde van kleuren is: wit, geel, oranje, groen, blauw en bruin, waarbij tussen de graden ook slips toegevoegd worden. Na 1ste Kyu volgt het examen voor 1ste Dan, de zwarte band.

Karatestanden:

Hachiji-dachiHachiji-Dachi:
Natuurlijke
stand. Voeten schouderbreedte, voeten licht naar buiten. Vuisten schuin naar voren. Duim naar boven.

heisoku-dachiHeisoku-Dachi:
Voeten
gesloten. Armen naast je lichaam. Schouders naar achteren.

Zen-kutsu-dachi†† Zen-Kutsu-Dachi:
Voorwaardse
stand. Voorste been gebogen. Gewichtsverdeling 70% voor en 30% achter. Achterste voet schuin naar voren. Voorste voet recht naar voren, iets naar rechts.


Kokutsu-dachiKokutsu-Dachi:
Achterwaardse
stand. Achterste been gebogen, voeten haaks op elkaar. Voorste voet recht naar voren, iets naar rechts. Achterste voet haaks op de voorste (90 graden)

Kiba-dachiKiba-Dachi:
Paardezitstand
: voeten 2x schouderbreedte. Voeten evenwijdig, gebogen knieen.

Neko-ashi-dachiNeko-Ashi-Dachi:. Kattevoet stand

Hangetsu-dachiHangetsu-Dachi: Halvemaan-stand: spanning op binnenzijde dijbeenspieren.

Sochin-dachi††Sochin-Dachi: ook wel fudo dachi spanning op buitenzijde dijbeenspieren

Sanshin-dachi Sanshin-Dachi : korte hangetsudachi

Agenda:
13 november 2011, 10.00 uur karate stage gegeven door Otto Bakker in de Belt in Oost-Souburg
24 maart 2012, karatestage door Otto Bakker in Halsteren, convocatie volgt nog
25 maart 2012, 5e Tamashii open jeugd kampioenschap, wedstrijd

Tot slot:
We willen in elk clubblad een stukje gaan opnemen met leuke, interessante of ludieke opmerkingen van Ronald en Maarten.

Denk aan:
Maarten heeft nooit een tegenstander. Sta je tegenover hem dan ben je de VERDACHTE......
Ronald noemt je slechte kant altijd je chocolade kant, eet smakelijk....

Heb je ideeŽn, mail die dan door aan: verheije@zeelandnet.nl


OSU


Convocatie

Karate stage
ZONDAG 13 NOVEMBER 2011

Toegankelijke voor alle traditionele karateka's

OTTO BAKKER (6e DAN WJKA EN 3e DAN KBN) Thema: Kata's volgens Nakayama
zondag 13 November 2011
Tijd: 10:00 - Ī16:00 uur
zaal open 9:30
Pauze: 12.00 - 12.30 uur

Locatie:
Sporthal "De Belt"
Koopmansvoetpad 75
4388 AS Oost-Souburg

Kosten:
Ä20,00 voor de totale stage
Ä10,00 voor een deelstage

Ochtendstage:( 10.00 uur - 12.00 uur) Heian kata's met bunkai,
toegankelijk voor alle karateka's.
Middagstage: (12.30 uur - 16.00 uur) hogere kata's met bunkai
toegankelijk vanaf blauwe band

Inschrijven/Informatie: Pauline Verheije: verheije@zeelandnet.nl